Politie

Door Marleen van Velzen en Gert
van Jaarsveld, wijkagenten


Mijn kind doet zoiets niet

“Je gaat het pas zien als je het door hebt”, zei Cruijff, en hij had gelijk. Zorg dus dat je het bij je puber door hebt. Dat betekent dat je als ouders moet opletten wat er gebeurt. Waar is je kind mee bezig? Wat doet hij of zij op Snapchat, Insta of Telegram? Ken je de wachtwoorden van hun telefoon en de sites die ze bezoeken? Kun je meekijken op hun telefoon? Hoe zit het met hun bankrekening?


De smoes van ‘privacy’ gaat niet op zolang je kind beneden de 18 jaar is want tot die tijd ben je als ouders verantwoordelijk. Hier volgen gewoon wat voorbeelden uit de praktijk. Een vader komt met zijn zoon op het politiebureau. Deze vader heeft de bankrekening van zijn kind gecontroleerd en zag dat er ineens € 2.000 op staat. Dat kan niet goed zijn, denkt hij. En inderdaad, zijn zoon heeft zich laten gebruiken als geldezel en zijn bankrekening beschikbaar gesteld aan een crimineel die mensen laat betalen voor spullen die hij nooit levert. De crimineel gaat er met het geld vandoor en de zoon is de klos. Een ander voorbeeld: ineens heeft je zoon een nieuwe jas. Hij beweert dat ie hem heeft gekregen van een vriend. Zo’n verhaal geloven is gemakkelijk, en als je dat doet dan ga je het niet zien.

Check je het merk van de jas en de prijs, dan snap je dat hij een Stone Island jas van 800 euro niet zomaar heeft gekregen van een vriend. Of die nieuwe schoenen die hij van zijn baantje heeft gekocht. Ook hier geldt dat even Googelen laat zien wat die schoenen hebben gekost: voor schoenen
van ruim 300 euro moet je heel lang werken.

Ons advies: zorg dat je het door hebt want dan ga je het zien en kun je hopelijk voorkómen dat je kind in de criminaliteit wordt getrokken. En vind je spullen zoals op de foto’s hiernaast bij je kind? Dan zijn ze niet van een vriend zoals hij je probeert wijs te maken. 

Bron: Wijkkrant / 2 april 2023


NB. Ook als wijkthema actueel.