De Bakkerij Herenstraat 5 - Jutphaas
Op de plaats van het huidige pand Herenstraat 5 stond tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw een winkel met woonhuis uit de achttiende eeuw, waarin sinds 1890 een brood- en banketbakkerij was gevestigd. De laatste bakker was Jan Sluis, die de zaak van juffrouw Rika Kocken had gekocht.
Zij was de dochter van bakker Kocken en een echte, ouderwetse matrone, die gezag uitstraalde. Het pandje was smal, minder dan vijf meter breed, maar vrij diep. Een kleine etalage met gekleurde ruitjes hing als het ware aan de voorgevel. Naast de winkeldeur was een smeedijzeren rooster aangebracht, die even ver uitstak als de etalage. Rechts naast de etalage was een poortje, waar de takkenbossen doorgingen, die de bakker nodig had om zijn oven te stoken. Om de kleine winkelruimte zoveel mogelijk te benutten, waren langs de wanden planken aangebracht, waarop stopflessen stonden met allerlei soorten snoepgoed.
Achter de winkel was een woonkamer en daar weer achter de bakkerij en een keuken. Geuren van versgebakken brood kwamen je tegemoet. Het banket en het snoepgoed werd voor het grootste deel in de winkel verkocht. Het brood werd door de bakker en zijn knechts uitgevent. In het dorp gebruikten ze daar de bakfiets voor, in de boerenbuurten de transportfiets.
Tot de jaren vijftig hielden drie ‘roomse’ bakkers, Kocken, Luiten en Van Leeuwen, een oude traditie in ere. Elk jaar bakten zij om beurten speculaaspoppen voor het Sinterklaasfeest van de St.Nicolaaskerk. De pastoor deelde de poppen uit aan de vrijwilligers van de parochie, als dank voor bewezen diensten. Voor het bakken werd een loden vorm gebruikt, die de legende van de heilige Nicolaas verbeeldt. NB. In de Sint-Nicolaaskerk in Jutphaas is nog een zeer oude mal gevonden waar speculaaspoppen mee gemaakt kunnen worden. De vorm stamt waarschijnlijk uit 1875 en werd gevonden in een hoekje op zolder. “Onder een laag stof zagen we een voorwerp liggen. Oppakken viel niet mee, want het was een massief stuk metaal van 47 centimeter groot”, vertelt voorzitter van de Sint-Nicolaaskerk Ronald Walsteijn.
Kijk hier voor bron en meer informatie in de uitgave "Verhalen over de geschiedenis van Rijnhuizen, Plettenburg en Jutphaas""en hier over de informatie van de gevonden speculaaspoppen-mal.
Kijk hier voor de exacte locatie.